anaby - Jag, barnen, djuren & fotografering.

Alla inlägg under augusti 2013

Av anaby - 26 augusti 2013 22:03

Jag fick ställa väckarklockan imorse och var riktigt trött när den ringde....det märks att jag "gick av" igårkväll  Imorgon blir det ingen väckarklocka som ringer!!! Hi hi!!

Steg upp och åt frukost och sedan gjorde jag mig iordning för att åka och handla med mamma. Vi åkte först förbi ÖB då vi hittade några småsaker och sedan vidare till Rusta då mamma mest handlade. Duktiga jag som knappt hittade någonting alls   Vidare till Systemet där jag handlade både vitt och rött vin till middagen på lördag. Det känns så skönt att ha gjort bort det redan nu så att jag slipper stressa med det senare under veckan!!

Sedan blev det dags för Jula och där hittade mamma färg till huset som vi köpte. De håller på att måla sitt hus rött. Lite är målat nu under sensommaren och sedan ska vi fortsätta under våren. Jag, mamma och pappa. Det kommer att bli riktigt, riktigt fint  Och sist men inte minst var det dags för Willys. Jag var ute efter sötpotatis till gratängen jag ska göra på lördag och vi blir rätt så många personer....12 st. Och självklart så fanns det ingen sötpotatis  Tänkte att det var lika bra att fråga någon som jobbade där för att kolla om det fanns på lager eller om det ev. kommer senare under veckan. Fick bra hjälp men ingen av de som var där visste om det gick att ta hem det under veckan. Så jag fick lämna namn och mobil så skulle de ringa upp. Det tog 1 timme sedan fick jag ett samtal från Grönsaksansvarig som erbjöd sig att ta hem så mycket jag behövde och lägga undan det tills på torsdag när vi kommer och handlar!! Det kallar jag BRA service  Jag gillade Willys innan och gillar det ännu bättre nu  Sedan åkte vi hem och jag och mamma hjälptes åt att riva morötter och kål till 3-veckors salladen. Den är suverän att ha hemma och använda till mat eller bara om man blir sugen på någonting på kvällen  

Idag har jag plockat in de björnbären som mognat och lagt i frysen!! Tjooohhoo!! Jag har äntligen fått en början på min "framtida sylt"  Jag ska kolla varje dag och plocka in de som är mogna. Det verkar nämligen gå fort nu när det är så pass varmt ute!! HÄRLIGT!!
Jag bestämde mig ganska omgående när jag kom hem att T skulle få vila idag. Det kändes bättre att lägga tid och energi på att städa och dola på hemma. Ibland orkar jag inte med så mycket efter jag har ridit....även om jag vill. Om jag istället prioriterar hemma idag får jag en "heldag" i stallet imorgon  Det känns bra!!!

Hovis kommer imorgon em och skor T och 2 av ponnyerna i stallet. Så jag har "en plan" så att säga  

Nu är allafall städningen färdig och det känns helt underbart  Det blir en till städning på torsdag eller fredag innan vi får middagsbesöket på lördag. Ska även fixa med förrätten och efterrätten på fredagkväll tänkte jag. Skönt om vissa saker är klara dagen innan så blir det lite lugnare dagen man har middagen  

Jag köpte mig ett te för någon vecka sedan som jag helt har glömt bort  Men idag när jag röjde och städade hittade jag igen det!! Hi hi!! Så nu blir det att prova mitt nya te "Norrlandskärlek".....det kan ju inte smaka annat än bra  

 

Jag passade även på att sila min "gransirap" så nu har jag det ett tag in på hösten  Otroligt gott och lätt att göra själv  Klart att man ska ha "en belöning" när man har städat och dolat på hela em och kväll  

Jag har även hunnit med att ta fram skor till T tills imorgon. Både gammal och ny storlek. Vet inte riktigt vilken storlek som passar...men tror att den gamla blir bra. Men bättre att ta med bägge storlekarna "ut-i-fall-att"!!

Sedan har jag gjort iordning vitaminer & Co och kraftfoder för många dagar framåt. Skönt att ha det gjort också!! Så jag har hunnit med att göra saker både hemma och till T  

T kom upp till huset och då passade jag på att gå ut och ge honom hans mat. Gissa en som var glad att se mig och maten  Han är så otroligt härlig även om han är ganska envis ibland  

Nu ska jag sätta mig i soffan framför TV och chilla med mitt nya te. Känner att det börjar värka lite i kroppen....så jag ska nog ta mig lite värktabletter i förebyggande syfte så att jag inte har så himla ont imorgon. Bättre att vara lite före än efter vad gäller värken. Men imorgon när jag vaknar kommer jag att tycka att det är värt det!! Huvudsaken att man VET om i förväg vad som kan hända med kroppen....så att man vet VAD kan kan göra för att må bättre. Så det brukar lösa sig på någon dag!! Jag klagar inte utan konstaterar bara hur läget är  

Nej, nu har jag svamlat klart för idag  

Ha en fortsatt jättebra måndagkväll!!
Chilla lugnt  

Mvh anaby  


Av anaby - 25 augusti 2013 20:24

Det kändes otroligt skönt att ha jobbat sista natten och sedan gå på långledighet f.r.o.m idag  Självklart älskar jag mitt jobb och Brukarna där MEN det är jobbigt att jobba natt och vara vaken...det sliter på kroppen rejält  Men det är någonting jag har valt själv och vill. Man är alltid lika glad när man "går av" och får sova på natten ingen  Sedan gillar jag att köra hem under helgen när trafiken är minimal  

Imorse såg jag en luftballong som flög över stan!!! Jag passade på att ta några kort med mobilen när jag passerade den. Är inte så ofta man har möjlighet att fota dem!


 

Sedan sov jag i 3 timmar innan jag steg upp för att hjälpa sonen lite i sin lägenhet. Det gick ganska snabbt att fixa och sedan såg jag på Dressyr-EM...eller jag såg Tinne, Minna och Charlotte!!! Vi har otroligt duktiga svenska ekipage  Och Charlotte och Valegro som vann är ju helt outstandning  WOW säger jag bara!!!


Idag var det väldigt varmt men jag red inte förrän vid 16.00-tiden så det hade börjar bli lite svalare än det varit på dagen. T kändes riktigt trevlig när jag red fram i skritt och tränade öppna, sluta, skänkelvikning, halt och ryggningar  När jag skulle börja trava var T grymt seg....gick inte fram för skänkeln utan jag fick "leka" ekorre mest hela tiden...grymt jobbigt och sedan arbetade jag med skänkeln som en "ponnyryttare"  Han blev lite bättre på slutet tycker jag nog.



  Vi börjar med trav utan sporrar....


Och fortsätter med galopp utan sporrar....


Kan säga att här höll jag på att bryta ihop....fick jobba som ett djur för att få honom att gå fram. Dock upplever jag att det inte riktigt syns på filmen men det känns desto mer...kan jag säga  

Efter att ha provat att galoppera på volt och fått jobba ännu mer än när jag stog i fältsits bestämed jag mig för att trots allt ta på sporrarna och prova dem!!

Det var också nu som tjafset började på allvar  SUCK säger jag bara!!!

Började med att fatta galopp i vänster varv...vilket INTE gick överhuvudtaget??? WHATA?? T som i vanliga fall fattar galopp direkt jag lägger till skänkeln började trava istället och vägrade att fatta galopp?? De få ggr han tog en fattning blev han så förbannad på mig för att jag lagt till skänkeln så han körde RODEO och skulle ha av mig??
BLIR MAN KLOK PÅ DEN HÄR HÄSTEN?? NEJ INTE ALLS??

Efter att ha provat med 12 galoppfattningar som misslyckades allihop...och då kan jag ärligt talat säga att jag höll på att ge upp!! Men då tänkte jag att jag MÅSTE BRYTA beteendet i vänster galopp...så jag provar att byta varv och fatta höger galopp istället. Det ska man väl egentligen INTE göra utan man ska väl se till att "få igenom" den galopp man har tänkt istället. Men eftersom det INTE funkade så kändes det som om jag INTE hade någonting att förlora på att byta varv....så jag bytte varv och fick en klockren galoppfattning i höger galopp?? Och jag kunde även gå på lite med skänkeln utan att han flippade ur  När jag var nöjd med höger varv bytte jag till vänster för att prova OM det överhuvudtaget GICK att fatta den galoppen?? Klockren galoppfattning och sedan en lugn och fin häst som skötte sig strålande?? Jag kände mig mer som ett frågetecken och tja, ibland blir man INTE klok på dessa djur!!


På den här filmsnutten NEDAN har han JUST  VÄGRAT fatta vänster galopp och varit riktigt arg på mig.... men direkt när jag byter till höger varv och gör galoppskänkel så fattar han en lugn och fin galopp....och när jag byter varv en lika lugn och fin vänster galopp Blir man klok på honom?? Nej, då inte alls!!!



  Sedan provade jag även min specialövning med framdelsvändning....galopp...halt...skritt och bakdelsvändning och galoppfattning direkt ur den och sedan galopp....halt...framdelsvändning....galopp osv.

Det funkade riktigt bra idag även om jag inte tyckte att han var lika lugn som förra gången. Men har gör det han ska så att säga så jag är väldigt nöjd  Med tanke på HUR han blev när jag tog på sporrarna hade jag lika gärna kunnat få hoppa av och ge upp istället för att kunna lösa problemet. Är tacksam att det gick att lösa den här gången!!


  Ni ser på ett ungefär hur jag jobbar med den här övningen i filmen NEDANFÖR. Nästa steg är att galoppera en halv volt innan jag saktar av men för tillfället nöjer jag mig med 5-7 galoppsprång. Det går lika bra att göra den här övningen i trav till att börja med. Och funkar lika bra på heta eller lite sega hästar  



 

Sedan travade jag av lång och låg och längde tygeln allt eftersom för att få honom att slappna av ordentligt  



  T blev rätt svettig när han blev ARG på mig så jag skrittade av honom ordentligt på åkern sedan. Han torkade dock inte helt men nästintill. Väl inne i paddocken fick han mat, liniment och magneter medans jag gick in för att äta middag. Han fick ha på sig magneterna i ca 2 timmar idag.

Nu ska jag strax ta mig en dusch och städa inne i badrummet innan det blir dags för bädden!!

Imorgon ska jag och mamma åka och handla lite så jag rider T på em.


Planen för T under vecka ser ut så här:

Måndag: Uteritt

Tisdag: Uteritt - skoning em.

Onsdag: Hoppning på åkern

Torsdag: Vila - Hööks öppnar och jag får även besök av en kompis på dagen!!

Fredag: Åkern eller uteritt lite beroende på hur han går på onsdag.

Lördag: Vila

Söndag: Kort ridtur på åkern med sporrar och focus på galoppen.


Nej, nu ska jag göra ett ryck innan jag somnar i soffan  

Ha en fortsatt jättebra söndagkväll!!
Chilla lugnt  

Mvh anaby  




Av anaby - 24 augusti 2013 17:28

Jag hade en bra natt på jobbet.  Idag har jag sovit riktigt bra!! OTROLIGT SKÖNT att vakna utvilad  Klockan var 15.00 när jag började se på EM-hopp-finalen och Roffe idag!! Otroligt fina ritter av duktiga ekipage!! En del hade mer nerver än andra och rev tyvärr ut sig pga det och sedan var det "små nätrullare" som drabbade en del och lite tidsfel. Precis som det brukar vara!! Roffe rev tyvärr 1 i trekombinationen och slutade 4:a. Inget dåligt resultat men jag förstår ju att han inte är riktigt nöjd...har man vunnit förra gången så vill man så klart vinna igen!! Men med en bronsmedalj i lag och en 4:e plats individuellt är det ett mycket bra resultat som säkert kommer att mogna och skjunka in under dagen för Roffe  

När hoppningen var slut så gick jag ut för att ge T mat och kolla igenom honom   Han mår prima liv!! Imorgon blir det att rida igen efter 3 dagars vila   

Sedan gick jag ut i trädgården för att inspektera mina björnbär och fick en CHOCK!! De är redan mogna  



Stora, fina och otroligt goda björnbär  Helt fantastisk smak!!!


     


Det är massor av bär kvar så nu hoppas jag att det går att göra lite sylt för att kunna använda till några "finare" tillfällen under vintern  Bara att hålla tummarna!!



Det är så mycket bär på busken att den börjar krokna!! OPPPSS!! Måste hitta en stabilare konstrution till nästa sommar som håller busken uppe!!


   


Lite av dagens skörd!! ALLT blev uppätet idag   Men nästa gång ska det frysas in och sparas och när det blir tillräckligt mycket kommer jag att göra egen sylt  


 

En liten hink med krusbär blev det också!! OTROLIGT GODA!! Och stora!! Hi hi!!


 


Och det här är gormémat för en liten kanin.....rönnbärsblad!! Det godaste hon äter på hela dagen!! Hon blir som galen när man lägger in dem  


Nu blir det snart middag och sedan ska jag packa matsäck till jobbet. Jag jobbar nu sista natten och sedan är jag ledig hela nästa vecka  Det känns väldigt bra med en mjukstart efter semestern!! Jag har redan hunnit med att boka upp i princip hela nästa vecka redan  Det gäller att hinna med sånt som man inte hinner med när man jobbar mycket en vecka  Jag tror att veckan kommer att bli jättebra!!


Jag tackar och bockar jättemycket för alla trevliga kommentarer!!! Ni är guld värda  Tänkte sätta mig ner och svara på dem inatt på jobbet när det blir lugnt!!


Nej, nu måste jag lägga på en rem!
Ha en fortsatt jättebra lördagkväll!!
Chilla lugnt  

Mvh anaby  

Av anaby - 23 augusti 2013 19:20

Det gick lättare att jobba inatt. Jag var inte alls lika trött!! Det tar sig som sagt  När man inte har "vakat" på 5 veckor är det lite tungt att vara vaken hela nätter. Men nu känns det som vanligt igen  

När jag kom hem från jobbet gick jag och kollade om T stog inne i paddocken?? Japp!! Det gjorde han så då fick han sin mat + att jag kollade igenom honom direkt på morgonen... så slipper jag passa honom under em.


     

Nöjd T med sitt kraftfoder och morötter   


När jag vaknade har jag tittat lite på Dressyr-EM. Måste säga att jag är lite förvånad att så pass många rutinerade ryttare RED FEL VÄG??? WHATA?? Om jag inte minns helt fel var det 4-5 st som red fel väg?? Är det ens möjligt??

Måste säga att jag gillar verkligen Tinnes häst Anton och Minnas häst Santana   

Mästaren Valegro är ju outstanding men vi har duktiga & fina hästar i Sverige också  

Vi hade bestämt redan igår att vi skulle åka iväg och handla mat idag när L-O slutat jobba. Man kan lugnt säga att det var "torka" i kylskåpet och skafferierna  Både till folk och fä!!
Det kändes otroligt skönt när vi kom hem igen och det var dags för middag   Vi köpte färdig frusen pizza som faktiskt var mycket god!! Vi har en speciell "pizzafunktion" på vår nya dubbelugn (6 år gammal) som gör att det går fort att grädda pizzan + att den är krispig  Mozzarellapizzan som jag åt var sagolikt god  

Sedan har jag packat matsäcken till nattens jobb. Har bara lite kvar men sedan är jag klar  

Vi har också hjälpt Henrik att bära upp den nya soffan som han fick av mormor och morfar. Blir riktigt bra!! Nu ska vi bara skruva upp en byrå och köpa ett nytt vardagsrumsbord så blir det fina fisken där uppe 

Nu ska jag packa det sista innan jag åker till jobbet!!
Ha en fortsatt jättebra fredagkväll!!
Chilla lugnt  

Mvh anaby  

Av anaby - 22 augusti 2013 20:30

Det blev sovmorgon imorse!! Det är jag tacksam över då jag jobbar inatt och 3 nätter framåt!! Men sedan är jag långledig hela nästa vecka  Då blir det bla Hovisbesök, ridlektion med mitt kusinbarn och kompisbesök x 2. Med andra ord en härlig vecka  

Jag satte mig och följde dressyren på EM när de började strax före 11.00 Jag hann se alla svenska och Valegro och Parzival!! Vilken inspiration inför dagens ridning jag fick  

Jag gillar förövrigt Valegro skarpt!! Vilken häst och vilken ryttare  Det ser så otroligt lätt ut!!

Sedan blev det lite fixa här hemma innan jag bytte om och gjorde iordning T inför dagens ridtur.

Igår bestämde jag mig för att det skulle bli "galoppjobb" på stora åkern vid vårt hus. Där är det plant och inte gräs överallt. Vilket innebär att det är väldigt bra för T att galoppera där  

Det blev även sporrar på idag. Upplever att det är bättre att ta på sporrarna så att jag slipper gå på så mycket när jag jobbar honom lite mer. Ibland funkar det och ibland inte. Han är ju lite speciell min häst  

Det blåste som vanligt halvstorm idag....känns som om det bara blåser mycket varje dag nuför tiden  

T tyckte att det var lite läskigt att skritta bakom husen och buskar och löv som svajade och lät  

Värmde sedan upp med öppna och sluta i skritt och till slut gick det riktigt bra!! Gick över till skänkelvikning och det gick fortare att "koppla" och där lyssnade han väldigt bra på slutet  Dags för lite halt, ryggning och framdelsvändingar....och till slut trav!!! Stor och luftig trav i bägge varv innan jag bestämde  mig att nu var det dags för galopp!!

T är ju verkligen speciell....när jag gör galoppfattning och lägger till skänkeln med sporrarna på blir han så otroligt sur på mig  Och vill inte fatta galopp?? Trots att jag bara lägger till skänkeln...allafall till slut blev det ju galopp. Sedan är jag stilla med skänkeln tills jag upplever att han vill sakta av och jag vill att han ska fortsätta...då blir han sur igen när jag lägger till skänkeln  Får då istället ta bort trycket på skänkeln och använda rösten för att få fram honom Byter varv och samma sak där när jag går på med skänkeln för att få honom att fortsätta.....använder istället högre delen av benet och försöker undvika sporrarna. Det funkar bättre!! Byter varv och provar använda sporrarna den här gången. Det går bättre och bättre för varje varv!! MÅTTLIGT SPECIELL HÄST  

Dags att galoppera lite på en mindre volt...eller ca 20 meter i diameter. Galoppfattningarna är klockrena!! Han gör superbra galoppfattningar och de är så lätta och fina  Det går riktigt bra att galoppera på en halvstor volt!! KÄNNS SUPERHÄRLIGT!!!

Ingen skillnad i något varv. Han är väldigt lika i både trav och galopp...har nog inget sämre varv den här hästen  Då var det dags för sista övningen. En övning som jag gjorde ofta tidigare med min förra häst men som funkar väldigt bra även på en lugn häst. Den går ut på lydnad om man säger så  

Jag fattar galopp och galopperar ca 5-6 galoppsprång på volt....saktar av till halt och göra en framdelsvändning....och när jag kommit i läge i andra varvet gör jag galoppfattning på en gång och kommer in i andra galoppen i och med att jag bytt varv. Samma sak här...galopperar 5-6 galoppsprång och saktar till halt...skrittar några steg och gör en bakdelsvändning och ur den gör jag galoppfattning och fattar galopp igen. Så kan man hålla på och göra mer galoppsprång eller mindre och altinera mellan fram och bakdelsvändningar. En superbra övning för både en het häst eller en lugn då de blir tvungen att lyssna och INTE vet om det blir en fram eller bakdelsvändning som ska göras  

Jag har gjort den här övningen med T flera ggr och det funkar jättebra och idag var första gången vi provade i galopp!! HAN SKÖTTE SIG JÄTTEBRA!!! Är väldigt nöjd med T och jag ska vara ärlig och säga att jag har inte haft någon större förhoppning om att kunna göra vissa övningar med honom pga hur han är.

Samtidigt så har jag också insett att man ska INTE ge upp!! Allt går men ibland behövs bara lite mer tid  

LIFE IS GOOD!!!

Skrittade av på åkern och sedan fick T mat, liniment och magneter medans jag gick ner med skottkärran för att rensa bort sly och grenar i hagen. T har nämligen varit och tuggat på diverse träd inne i den delen som används till vinterhagen. Så vissa träd låg efter backen. Jag är lite eller mycket orolig att han ska fastna i dem och göra illa sig. Bättre då att ta bort dem med grensaxen!!

Så jag har lekt skogshuggare under em!!



Det känns så där lagom kul när man hittar detta i hagen...resterna av ett träd och det känns som om det är lätt att fastna i det här med hovarna!!!


 

Sanerat och klart  


   


Här är de "små" grenarna...de stora drog jag bort!!



Några av de större grenarna som jag kapade av så nära marken som det gick.


   

Jag hittade 3 ställen till med massor av tuggade småträd som låg mot marken. Här är resterna efter ALLT!! Det blev en del kan jag säga och svettig blev jag men nu är det gjort  Ska också tillägga att elen FUNKAR!! Upptäckte det när jag råkade vara i med tröjan när jag gick under nedersta elbandet...bra att veta  

Sedan var det bara att tömma skottkärran med de små grenarna och ta ner några fler grenar på vägen upp som jag dumpade lite högre upp. Lämna skottkärran och ta av T magneterna  

Dags för middag och sedan en dusch!!

Idag har jag äntligen fått tag på sista paret som vi skulle bjuda på middag  Nästa helg blir det en "föräldramiddag" så att säga. Det är 3 par föräldrar som vi brukar umgås med och deras barn är kompisar med Fredrik. Nu tänkte jag att det skulle vara trevligt att umgås "bara" vi föräldrar och äta och prata  Det ska bli väldigt trevligt!!!

Ringde ett samtal till Hovis också och ska ringa igen på söndag och få en dag och tid. Det blir antingen tisdag eller onsdag...han måste kolla runt lite när det är trav. För mig spelar det ingen större roll när det blir är ju ledig hela veckan. Den här gången kommer T att få på sig skor igen  Tiden har gått så himla fort!! Men jag är väldigt glad att T kan gå utan skor under sommaren även om det krävs en hel del pussel med att man inte kan rida så mycket på vägen utan får hålla sig på gräset. Men jag är medveten om det och då gör man det som krävs. Och jag kan villigt erkänna att det har gått jättebra i sommar trots att T varit igång mycket och länge i sommar  

Följer EM-hoppningen medans jag sitter och bloggar. Har även spelat in sammandraget ikväll så att jag kan se det under nästa vecka. Kan bara vara en hästnörd som gör så  

Nu blir det vila för T fram till söndag när jag "går av" mitt nattjobb. Det känns jättebra för han har verkligen gått bra de senaste 4 dagarna  Både han och jag behöver lite vila nu!!

Nu är det snart Roffe så jag ska koncentrera mig på att se honom innan jag börjar packa ihop allt som ska med till jobbet!!

Ha en fortsatt jättebra torsdagkväll!!
Chilla lugnt  

Mvh anaby  

Av anaby - 21 augusti 2013 19:45

Det blev sovmorgon imorse...men inte så väldigt länge ändå. Känner mig piggare idag motför igår så det går allafall åt rätt håll  Medans jag surfade runt på internet passade jag på att "lyssna" på Christian Olsson och Maria Gretzer när de kommenterade EM i hoppning. Christian Olsson är verkligen HELT SUVERÄN....kan knappt någonting om hästar men har så otroligt kluriga kommentarer och frågar Maria om allt   Han vill verkligen att det ska bli bra  

När han kommenterade Roffes guldritt 2011 är väl kultförklarad vid det här laget  

När det blev paus på 10 min och var ett antal ryttare emellan till Henrik/Gotha passade jag på att jogga 1,5 km. Det gick fina fisken och nu återstår "bara" 1 joggingtur den här veckan sedan har jag uppnåt veckans mål  

Hann just hem lagom till att höra Henrik/Gotha göra en felfri ritt!! Och sedan var även Roffe felfri!!!

HELT FANTASTISKT OCH HEJA SVERIGE SÄGER JAG BARA!!!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

När vi var och hälsade på Robert - min förra hopptränare - under vår Ullredsresa nu under sommaren. Sa han någonting som jag har funderat på MYCKET!! Min första häst som jag tävlade - Comtesse - var en aning galen....liten endast 157 cm men med en enorm hoppkapacitet och ett hopphuvud som INTE var av denna värld!! Jag var endast 15 år gammal när jag började tävla på den hästen och det gick fort att ta sig upp i klasserna. Någon gång emellanåt brukar Robert och jag diskutera just den hästen. Robert sa för något år sedan att det var synd att både han och jag var så orutinerade och unga när vi började träna Comtesse annars hade hon garanterat gått svår hoppning...för kapaciteten fanns helt klart!! Nu när vi var och hälsade på honom i somras sa han:

Anna...vet du att Comtesse har "återuppstått" igen!! Va?? Sa jag...hur menar du nu??

Jo, hon har återuppstått i Mic Mac:s kropp!! De är så lika varandra att jag får ståpäls!!!

Till saken hör att jag har ALDRIG sett mig själv hoppa Comtesse då man på 80-talet inte hade tillgång till filmkamera. Nu har jag istället försökt titta på Mic Mac och Angelica de ggr de finns på film. Och det känns lite som en skräckblandad förtjusning att se det ekipaget och inse att en av mina fd tävlingshästar var likadan!!

Jag var nämligen ALDRIG rädd när jag hoppade Comtesse men hade förmodligen blivit om jag hade sett film på det   Hon hoppade hus och trots att hon var lite så var hon otroligt storhoppande. Och pga sin storlek hade hon en naturligt snabbare galopp som hon själv "satte sig i" så att säga...mest troligt för att hon behövde farten för att orka med att hoppa de högre höjderna. Jag kan bara så här i efterhand konstatera att jag är glad och tacksam över att jag har haft en sån duktig tävlingshäst och även att jag klarade livhanken även om hon tyvärr redan när jag var tonåring förstörde en del av min kropp...min rygg och mitt bäcken falerade tidigt.... då hon ofta stegrade omkull och jag fick henne över mig   Men när vi hoppade var hon klockren....inga tabbar där inte!!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sedan har jag dolat på här hemma med lite av varje. Ganska skönt att hålla på med lite småplock och inte några större projekt  Gick bla och gjorde iordning inför hoppningen med T så att all utrustning var klar.

Underlättade sedan när det var dags att göra iordning honom  Efter att ha ätit lunch...jag har blivit otroligt duktig på att äta lunch nu...tro det eller ej!! Hi hi!! Blev det dags att göra iordning T inför hoppningen. Idag provade jag jaktkandaret med delta. Känner att jag hellre vill ha delta för T är ändå så pass känslig i sin mun.

Red fram i skritt och trav och T kändes riktigt fin  Det enda jag kan klaga på är att han fjantade för de röda dunkarna när vi red förbi från början  SOM VANLIGT!! Efter 2 ggr går han klockrent?? Hmm!! Vad är det med T och färgen rött egentligen??

Innan jag hade sett på filmerna från dagens hoppning kan jag ärligt säga att jag INTE var så nöjd. Men efter att ha sett på filmerna har jag ändrat uppfattning!! DET KÄNNS BRA!!

Idag hade jag ändrat de röda dunkarna och lagt de ner och det såg givetvis T. Han MÅSTE ha fotografiskt minne den här hästen  Det såg ju inte ut som förra gången!!

Han var otroligt fjantig och stannade flera meter innan bommarna och dunkarna....suck!! Det som var bra var att han gick på hindret direkt utan ny anridning. Det har INTE gått att göra tidigare!! Stort +!!

Det som är lite jobbigt nu när jag har skarpare bett är att T inte riktigt går framåt trots att jag bara håller i tygeln. Det är dock mycket lättare att reglera honom och få honom att sakta av mellan de 2 hindren...och det känns som en stor bonus i det här!!

T blev en aning stressad och bajsade en del men till slut insåg han att om han bara travade mot och emellan hindren så blev jag nöjd  Det var nog bara 2 ggr som han drog iväg efter 2:a hindret och då fick jag ta tag i honom men annars skötte han sig riktigt bra. Jag hade räknat med att han skulle stanna då jag för första gången på 2 år satte upp 1 litet rättuppståend. Men man måste ju "ställa lite krav" på honom också. Förhoppningsvis har jag igen den här hoppträningen till nästa gång  



  Vi börjar på låg höjd och jobbar oss sakta uppåt.



 



 



 



 



  Det som känns bra och skönt den här gången är att T travar mellan hindren och är någorlunda lugn. Jag behöver inte ta i honom så mycket mellan..vissa ggr inte alls...så det går framåt. Jag vill hellre att han trava mellan hindren än att han kastar sig iväg och nästan missar att hoppa...det känns INTE bra för mig!! Då känns det som om att gå omkull är nära förestående och det vill jag under några omständigheter INTE göra!!!

Det är ju inga hinderhöjder att tala om men T är ju inte alls van att hoppa och man måste börja någonstans. Han behöver även mycket invänjning med både hinder och bett för att allt ska funka för honom mentalt. Så jag tar det sakta men säkert så är jag övertygad om att det här kommer att bli riktigt bra till nästa år  

Målet nästa år för oss är att komma ut på någon/några Pay-and-jump och Pay-and-ride!! Där får man välja hinderhöjden själv och vilket program man vill rida. HUR BRA SOM HELST FÖR OSS "GAMLA TANTER" SOM ÄR RINGROSTIGA OCH MED ORUTINERADE HÄSTAR!! Jag ser framemot detta väldigt mycket  


Vilket bett kommer jag att hoppa med nästa gång??

Jag har provat det raka ledade westernbettet som T rids med varje dag men det funkar INTE tillfredställande vid hoppning. Han drar iväg alldelens för mycket och går INTE att få stopp på. Så det går bort tills vidare!!!


Det raka gummipelhamet med delta och kedja kändes så där med. Jag upplevde att T blev lite stum i munnen och ändå inte lyssnade riktigt bra. Behövs nog ridas med fler gånger för att kolla hur det känns.


Men nu har jag istället bestämt mig för jaktkandaret med delta och kedja. Det är 3:e gången vi hoppar idag och jag upplevde att det här bettet funkade absolut bäst av alla bett som jag provat. Så nästa gång blir det jaktkandaret också...sedan får jag utvärdera och se. Men funkar det lika bra nästa gång kommer jag att fortsätta använda det så länge.


Ja, det här var lite av mina funderingar och hur jag tänker. Vi tänker alla olika och har olika metoder hur vi vill ha saker och ting gjorda och hur vi rider, hoppar, hanterar osv.


T fick mat, liniment och magnetbehandling medans jag traskade ner till stallet och passade på att mocka spåret när jag var på väg ner. Det blev 2,5 skottkärror med skit och nu är det rent och fint   Fick även bära bort lite sly/buskar som T hade grejat med. Ska ta med sekatören imorgon och kapa bort några grenar som ligger efter backen. Vill INTE att T ska fastna i dem. De är inne i den delen som även funkar som vinterhage sedan så då är det bra om den är sanerad från sly  Fyllde på nytt vatten i vattenbaljan. Mockade vindskyddet och fyllde på med 1 spånbal så nu är det finns där inne igen  Då var jag klar nere i stallet!!

Då var det bara att ta med sig skottkärran hem och ta av T magneterna och grimman och öppna upp mellan paddocken och sommarhagen så att T kan gå ut i stora hagen om han vill.

Har nu ätit middag och ska pyssla med några smågrejer här hemma.

Kan säga att jag har fått min beställning från Alyose nu!! Så nu har jag Vallörtsblad, Knutlösa och Vårtmota till min samling  Tänkte ta bilder på allt under veckans gång. Har tyvärr varit så otroligt seg både igår och idag men förhoppningvis får jag lite energi lite senare under veckan  

Jag har köpt ett helt fantastiskt laptopstöd billigt på IKEA som jag är jättenöjd med!!

Mitt presentkort på 500 kr på Granngården kom idag  Får se om jag kan få med mig någon och åka med Taron och handla spånbalar under veckan eller om det får bli under nästa vecka istället. Känns overkligt att få ett presentkort på 500 kr!! Men samtidigt väldigt bra  

Nu har jag nog svamlat klart för idag  

Ha en fortsatt jättebra onsdagkväll!!

Chilla lugnt   

Mvh anaby  

Av anaby - 21 augusti 2013 12:48

Japp!! Nu har jag mätat upp joggingsträckan så att jag vet VART jag har 2 km. Så nu blir det lättare att veta hur långt jag ska jogga nästa gång och när jag kan stanna på 1,5 km respektive 2 km  

Är bra att ha lite koll så att målet med sträckan blir rätt  

Mvh anaby  

Av anaby - 21 augusti 2013 12:11

Nu är det nästan 2 månader sedan jag joggade senast. Jag bestämde mig för ett tag sedan att jag skulle börja jogga den här veckan. Dels så blir det mjukstart eftersom jag jobbar helgen men sedan behöver jag verkligen komma igång också!! Då blir det lättare att jogga fler ggr under nästa veckan när jag är helledig  

Idag har jag springit en annan sträcka motför den jag brukar. Har börjat bakom skolan och sprungit runt för att slutligen hamna förbi stallet och på väg hem. Planen var att springa HELA VÄGEN idag utan att bryta av och gå någonting!! Sträckan var ca 1,5 km och jag brukar ALLTID bryta av efter 1 km för att gå några 100 meter och sedan vända och jogga 1 km hemåt. Men idag var alltså planen en annan trots 2 månaders vila.

Kan säga att det har gått jättebra!!

Trodde aldrig att jag skulle orka eller kunna springa hela sträckan men det gick fina fisken!! Kändes INTE någonting i benen utan jag hade lätt kunnat fortsätta jogga men pga min "krassliga" kropp avstog jag...bättre att öka på sträckan allt eftersom så att jag slipper vila 1 vecka eller 2 för att kroppen är helt slut  

Nu blir det vila fram till lördag eller söndag. Har inte bestämt mig för vilken dag jag kommer att jogga men jag kommer att känna mig för och sedan bestämma NÄR gång nr 2 den här veckan blir. Känns väldigt bra att mjukstarta!!!

Japp!! Men då är jag på gång och är väldigt nöjd och glad att det gick så bra idag!!

Målet är att jogga 2 km i sträck innan september månad är slut!! Sedan blir det nya mål...men först ska jag klara av det här!! Och mål nr 2 är att jogga 2-3 ggr i veckan och sedan blir det nog 4 ggr de veckor jag är helledig och vädret är bra.

Varför joggar jag??

Jo, jag har nämligen upptäckt att min "krassliga" kropp mår bra av det.

Hur har jag märkt förändringar??

Nacken och axlarna är inte lika spända och värken blir mindre ju mer jag joggar. Jag har även märkt skillnad på min Tinnitus OTROLIGT nog!! Jag upplever att jag INTE blir lika trött och slut av vissa ljud och att kroppen blivit lite mer tolerant med vissa ljud. Jag kommer ALDRIG att bli frisk från varken Tinnitus eller värk i nacke, skulderbald och axlar men om jag kan minska mina problem är jag nöjd!! Sedan har nog Nyponpulvret gjort verkan också!!
Och magneterna, spikmattan och värmedynan som jag använder vid behov. Man måste hitta någonting som passar för JUST MIG...det det är så otroligt individuellt med krämpor och värk!! Det som passar för en kanske inte passar på en annan. Jag har provat och letat länge efter smärtlindring för min kropp och tycker att jag 12 år senare har hittat sätt som gör att jag orkar med vardagen  

NU KÖR JAG PÅ SAKTA MEN SÄKERT SÅ ATT KROPPEN HÄNGER MED  

Mvh anaby  

Presentation


Välkommen till mig! Jag bloggar bla om min satsning att tävla i hoppning upp till 130 cm efter 17 års frånvaro på tävlingsbanorna. Och en massa annat trevligt :)

Fråga mig

27 besvarade frågor

Omröstning

Hur gammal är du som tittar in på min blogg? ;)
 20 år
 25 år
 30 år
 35 år
 40 år
 45 år
 50 år
 55 år
 60 år + däröver

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15
16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards