anaby - Jag, barnen, djuren & fotografering.

Direktlänk till inlägg 3 november 2011

Kadett... och hur det hela började 1973:)

Av anaby - 3 november 2011 22:12



Jag har skrivit en hel del från början av min karriär som hästägare. Detta är gamla berättelser från 2006 om jag inte minns fel...


Vi börjar med min första häst/ponny Kadett som vi köpte 1975  

 

 Hur det hela började 1973…


Allt är väl egentligen min morbror Göstas fel. Att jag började med hästar. Min moster Anita och morbror har en dotter Christina (min kusin) som är lika gammal som mig. Och vi umgicks väldigt mycket när vi var små. Christina hade en egen häst Loja, ett nordsvenskt sto som var travhäst.


Allt började när jag var 6 år och året var 1973. Jag umgicks mycket med Christina, min kusin som hade en egen häst. Som vi red på ganska mycket. Det var ingen avancerad ridning eftersom vi var så små men vi skrittade omkring och drömde om att vi en dag skulle bli jätteduktiga på att rida och tävla som alla små tjejer gör i den åldern…;)


Det var tur att Loja var en snäll häst och inte så stor, ca 153 cm hög. Den nordsvenska hästen har överlag ett väldigt bra temperament tycker jag. Nu har jag följt den hästrasen sedan 1973 eftersom min morbror ALLTID har haft nordsvenska hästar hemma, både på uppfödning och inköpta hästar. Jag hade väldig koll ett tag när jag hade mina hästar Wirbelwind och Zimé uppstallad i hans stall i Röbäck under 2 års tid. Men det är en annan historia…. Han har än i dag nordsvenska hästar i stallet, men han tävlar inte lika aktivt travhästar längre som han gjorde förrut. Några starter blir det nog per år men för det mesta kör han några ggr i veckan för att hålla igång de hästar han har i stallet.


Hur som helst så började jag spela piano. Och när det var dags att välja om jag skulle fortsätta spela piano eller sluta...förstod min mamma att antingen måste de köpa ett piano eller så måste jag sluta. Men mamma visste även att jag väldigt gärna skulle vilja ha en egen häst. Så mamma ställde den magiska frågan: Vad skulle du helst vilja ha, ett piano eller en egen häst? Svaret var lätt som en plätt tyckte jag. En egen häst givetvis!!!

Än idag ångrar min mamma att hon ställde mig den frågan..Varför, jo därför att jag har INTE haft vett att sluta som normala tjejer i min ålder gör…när det börjar högstadiet eller gymnasiet. Anna hon bara fortsatte och håller på fortfarande..år efter år, häst efter häst…


Nåja, det gick några veckor och sedan den 23 december 1975 hade mamma och pappa ringt på en annons i Vår lokala dagstidning på en shetlandsponny som var till salu. Han var 10 år, var mörkbrun och hette Kadett. Storleksmässigt låg han nog mellan 105-110 cm hög.

 

Efter lite funderingar och överläggningar med mina föräldrar så blev det inköp av en liten ponny som hette Kadett. Men eftersom mina föräldrar är väldigt rättvisa med min syster och mig så fick min stora syster Lena en TV och jag en ponny. Till saken hör ju att hon INTE är ett dugg intresserad av hästar, varken då eller senare…Så kan det vara även om man är syskon att man har olika intressen,.


Första 4 månaderna stod Kadett kvar på ridskolan i stan. Medan och morfar pappa höll på att bygga och inreda ett stall hemma på gården. Det var lite jobbigt för min pappa att skjutsa mig till ridskolan varje dag och hjälpa mig med det mesta utom att rida…Jag var jätteglad att få vara med min ponny och såg fram emot att få ha Kadett hemma på gården.


När stallet nästan var klart hemma började vi ta hem Kadett under helgerna. Det gick jättebra och till slut kunde vi säga upp stallplatsen på Ridskolan och det skulle ta ända till 1985 innan jag hade en häst uppstallad på Ridskolan igen…


Fortsättning följer…


Mvh anaby  

 
 
Jenny

Jenny

3 november 2011 23:17

Vilken härlig historia alltså! Han ser riktigt busig ut på den bilden och minns jag inte fel nu var det väl precis det han var ;)

SV: Absolut! Tycker dock att många överdriver hur pass bra de faktiskt är. Fast dugliga är de!

http://islandstokan.bloggplatsen.se

anaby

3 november 2011 23:46

Han var så himla busig den lilla ponnyn!! Himmel vad man lärde sig mycket på honom:) Hi hi!!

Jag tycker också att de är "dugliga" precis som du säger. Dock funkar det bäst för mig med torr lera på min häst. Är jättenöjd med dem och tycker att de tar bort MER än piggborsten:)

Mvh Anna & Tabasco:)

 
Anna

Anna

10 november 2011 09:51

Åhh, spännande :).
Rider din kusin nu med?

http://annaakerman.bloggplatsen.se

anaby

10 november 2011 12:46

Min kusin rider fortfarande än idag. På nordsvenskar som hennes pappa fött upp:D Även hennes döttrar rider!!! Det är riktigt roligt att träffas och prata gamla minnen:) Hi hi!!

Mvh Anna & Tabasco:)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av anaby - 8 mars 2022 09:41

Halloojjjsan igen! Det känns skönt att vara frisk och komma igång i det vanliga gängorna igen. Har börjat rida igen och det känns otroligt bra          Har fått några nya hästmassagekunder under veckan. Det blir både spännande och intressant at...

Av anaby - 4 mars 2022 20:50

Halloojjsan allihopa! Både jag och min man har haft Covid i veckan. Vi har som tur var fått en lindrig varitant och vi är tacksamma att vi fick Covid nu istället för från början för 2 år sedan när många var allvarligt sjuka. Jag har inte fått åka...

Av anaby - 23 februari 2022 13:48


    Vi gifte oss 22/2 2022   Önskar alla en fortsatt fin dag och kram på er  Mvh Anna   ...

Av anaby - 15 februari 2022 00:40

Halloojsan igen!  Här är det ganska högt tempo   Jag håller på att komma igång med företaget. Bla så håller jag på att sy veteryggvärmare till häst, vetebettvärmare och veteryggvärmare för människor. Har kommit igång med veteryggvärmare till häst o...

Av anaby - 6 februari 2022 22:33

                  Hallojjjjsan allihopa! Hoppas att ni har haft en bra helg      Vi har haft stalljour i helgen. Det blir var 6e vecka och då har vi hand om stallet och 13 hästar lördagmorgon, lunch, kväll och söndag morgon. Söndag lunch och...

Presentation


Välkommen till mig! Jag bloggar bla om min satsning att tävla i hoppning upp till 130 cm efter 17 års frånvaro på tävlingsbanorna. Och en massa annat trevligt :)

Fråga mig

27 besvarade frågor

Omröstning

Hur gammal är du som tittar in på min blogg? ;)
 20 år
 25 år
 30 år
 35 år
 40 år
 45 år
 50 år
 55 år
 60 år + däröver

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards